Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har de svåra frågorna verkligen ställts i utredningen om vindkraft?

Svar till Svensk vindenergi: Stort stöd för utbyggnad av vindkraft

Intresseorganisation Svensk Vindenergi har beställt en till synes skräddarsydd utredning som mynnar ut i att tre av fyra av svenskar vill ha utökad vindkraft. Undrar hur frågor har ställts. Har någon av frågorna handlat om förstörd natur, döda fåglar och vad som händer när verken tjänats ut och vilken som har ansvaret att sanera området. Har frågan ställts om verk som placerats cirka en kilometer utanför kusten?

Det antyds att det kan skapa 20 000 nya jobb. Av tidigare byggda har det varit flest utländsk arbetskraft. Intresseorganisationen vill vidare att kommunens veto skall tas bort. Vi skall alltså överge demokratin i kommunerna för att intresseorganisationen skall kunna bygga vindkraftverk?

I kommunstyrelsen röstade sju ledamöter för och sex emot att ge tillstånd. Detta är långt ifrån tre fjärdedelar som är för vindkraftverk. Förstår att de som företräder vindkraftsindustrin vill ha bort vetot. Eftersom intresseorganisationen stöder vindkraftbyggen utanför Iggön, Norrsundet och norrut trots att det inte kommit fram vilket utländskt bolag som skall driva verken och vilka som elen skall levereras till. 

Hur är det tänkt att ha säker el till bland annat industrin när det inte blåser? Jag personligen anser att detta är en partsinlaga för medlemmen i intresseorganisationen, Svea Vind offshore

Anders Sandin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare