Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har det blivit en klassfråga att ha möjlighet att ha barn på förskola i Gävle?

Den 3/6 besökte jag Utbildningsnämnds sammanträde för att försvara e-petitionen att Återöppna Linvägens förskola. E-petition fick på bara ett fåtal dagar tillräckligt många röster för att lyftas i nämnden, vilket för oss som skrev e-petitionen är ett kvitto på att frustrationen kring svårigheten att få en förskoleplats i Valbo bland vårdnadshavare är stor.

LÄS MER: Linvägens förskola kan gå i graven

Jag var själv ganska nöjd med den jämförelse av Valbos och Bomhus förskoleområden som jag visade för nämnden; att radien på Valbos förskoleområde är nästan 12 km i jämförelse med Bomhus förskoleområde som har en diameter av knappa 2,5 km. Jag tänkte att nämndens ledamöter skulle inse att förskoleplatsernas placering inom området är lika viktig som att det totala antalet platser i förhållande till antalet barn, varför Linvägen absolut behövs.

Tyvärr visade sig dock att mitt antagande i det fallet var helt fel, de flesta utav ledamöterna fortsatte istället att babbla på om att det totala antalet platser är tillfredsställande.

En aspekt som jag hade velat lyfta, men inte fick tillfälle att göra då nämndens ordförande Evelyn Klöverstedt (L) ilsket avbröt mig när jag försökte, är aspekten om en barnfamilj i Gävle ska behöva vara tvungen att ha körkort och (minst) en stor kombibil för att kunna ha barn i förskolan? För att ta min egen familj som exempel, vi har idag cirka 12 km enkel väg till förskolan. Att cykla med ett litet barn så långt är kanske inte omöjligt men omständigt, speciellt på vintern. I praktiken så går det dock inte eftersom vi dessutom måste ha med oss en barnvagn som vi inte får lämna kvar på förskolan. Att gå tror jag inte är ett alternativ som någon seriöst skulle överväga. Att åka kollektivt skulle ta över en timme enkel väg och det skulle ändå inkludera minst ett par kilometers promenad.

Så det enda rimliga kvarstående alternativet är bil. Vi kan prata om miljöaspekten som säkert många tycker är intressant, även om MP inte sa ett pip under hela ärendet. Personligen så är jag i det här fallet mer intresserad av om det ska behöva vara en klassfråga att kunna ha sitt barn i förskola i Gävle Kommun? Eller vad säger ni S och V, ni som unisont och bestämt röstade ner e-petitionen?

Det är tydligt att majoriteten av Utbildningsnämndens ledamöter inte förstår, eller struntar i, problematiken som vi vårdnadshavare i Valbo brottas med dagligen, nämligen avståenden. En lagom kvot på ett papper ger en gravt missvisande bild av läget i Valbos förskoleområde.

Ida Åkesson, mamma  till Willmer, 2 år, och medförfattare till e-petitionen Återöppna Linvägens förskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare