Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Här kan du se resultat av luftmätaren vid Södra Kungsgatan

Svar till insändaren "Låt alla få se värdena i luftmätaren vid Södra Kungsgatan":

Gävle kommun är med i Östra Sveriges Luftvårdsförbund – ÖSLVF. Detta är en ideell förening, med uppgift att samordna övervakningen av luftkvaliteten inom medlemskommunernas område. Sedan några år genomförs kontinuerliga mätningar av partiklar (PM10) och kvävedioxid (NO2) vid den stationära mätstationen, placerad på Södra Kungsgatan. Mätningarna utförs av SLB-analys (Stockholm Luft- och Bulleranalys, en del av Stockholms miljöförvaltning).

Mätplatsen är vald i enlighet med gällande regelverk och representerar ett ”worst-case-senario”, det vill säga att här är risken störst att utsättas för höga halter av föroreningar. Klarar vi nivåerna på denna plats, anses nivåerna klaras även i övriga delar av kommunen. Sedan 2016 mäts de två föroreningshalterna dagligen. Resultaten visar att vi klarar kraven enligt lag, men vi överskrider de miljökvalitetsmål som Sverige har ställt upp. Åtgärder för att minska luftföroreningshalterna från framför allt trafik behöver göras. Kommunen kan även göra andra insatser som att sopa gator för att minska partiklarna.

Ditt förslag om en display som visar mätvärden i realtid är intressant och vi ska titta närmare på vad som krävs för att ordna detta. Det är dock möjligt redan idag att följa resultatet via Gävle kommuns hemsida där mätningarna går att se via SLB-analys hemsida.

Gävle kommun, Livsmiljö Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare