Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har man fått förtroende att handha innevånarnas pengar bör de fördelas mer jämlikt

Artikel 4 av 8
Vad krävs för att Storvik ska leva? Läsarnas och politikernas åsikter
Visa alla artiklar

• Storvik tycker – vad krävs för att landsbygden ska leva? •

Synpunkter inför debattkvällen 24 februari.

Vikten av att inte ha för stora kommunala och regionala enheter/ verksamheter har synliggjorts det senaste året på grund av pandemin. Liknande kriser kommer vi nog att få leva med även i framtiden. Mindre centralisering, tack.

Storvik – en typ av serviceort för G-Hammarby, Kungsgården, Åshammar. Kommunal och regional verksamhet som redan finns i Storvik ska finnas kvar och utvecklas – inte bara överleva!

Vi anser att Storvik skall ha en förskola, skola 0–9, familjecentral, hälsocentral, ungdomsgård, äldreboende, seniorbostäder, bibliotek, sportcentrum (Parkhallen), utomhusbadet, räddningstjänst. Men en del av dessa verksamheter bör utvecklas vidare. Dessa medför att grundläggande service finns kvar på orten såsom butiker, apotek, föreningsliv som till exempel StIF och PRO, gym, Lyran, matställen, kaféer, frisör, blomsterhandel, etcetera.

Storvik ligger bra till vad gäller kommunikationer. Vi har bra tåg- och bussförbindelser. Dock viktigt att det också finns bussar som kontinuerligt går till Hammarby, Kungsgården, Åshammar alternativt att det finns möjlighet att förbeställa en taxi vid fasta tider. Cykelväg mellan Hammarby och Storvik bör byggas.

I rubriken borde det stå landsbygd utvecklas istället för leva. Vad behöver åtgärdas för att orten ska utvecklas så att människor kan bo kvar och även flytta hit?

Om det fanns flera lägenheter så skulle det bli omsättning inom bostadssektorn. Nu bor många äldre kvar i husen trots att de egentligen inte orkar.

Flera lägenheter för seniorer och ungdomar bör byggas. Äldre husägare som vill eller måste flytta till något mindre vill bo kvar i Storvik. Men tyvärr finns det inte lägenheter så de måste flytta in till Sandviken eller annan kommun. Varför byggs det bara i centralorten? Det finns många obebyggda tomter i Storvik. Samma dilemma gäller för innevånare i de närliggande mindre orterna. Om det fanns flera lägenheter så skulle det bli omsättning inom bostadssektorn. Nu bor många äldre kvar i husen trots att de egentligen inte orkar.

Skolan är en mycket viktig verksamhet för att bygden ska leva. Den bör inte centraliseras för mycket. Idag går alla Hammarbyeleverna i Storvik, Åshammars 4-or och 5-or i Kungsgården, och Kungsgårdens och Åshammars 6-or i Storvik. Detta gör att det blir trångt på Hedängskolan. Det skulle vara bättre att de fick gå i skolan där de bor. En bra skolform är sammanslagna årskurser i samma klass, så kallad B-form. Då är inte utbildning så styrd av ålder utan av mognad. Skolor i de mindre orterna skulle leda till levande landsbygd. Vi spar tid och pengar genom att minska resande. Dessutom minskar anonymiteten. Enklare att arbeta med segregation när du känner eleverna och dess familjer. Med anledning av ovanstående måste även förskolorna vara kvar på de mindre orterna.

LÄS VÅRA ARTIKLAR OM "VAD KRÄVS FÖR ATT LANDSBYGDEN SKA LEVA?"

Enligt kommunen är Storvik-Hammarby ett socialt och ekonomiskt prioriterat område. Familjecentralens roll är i det sammanhanget mycket viktigt där BHV, Socialförvaltning, Öppen förskola och Ovansjö/Järbo pastorat samarbetar. Därför är det av största vikt att den ligger kvar i Storvik med en typ av filial i G-Hammarby förslagsvis på Hammarbygården. Även Kungsgården och Åshammar behöver motsvarande träffpunkter. Det finns tydligen ett förslag om att flytta Storviks Familjecentral till Sandviken. Vilket är detsamma som att lägga ner den.

Även biblioteken spelar en viktig roll i det sociala och ekonomiska sammanhanget. Dessutom är det en viktig träffpunkt för innevånarna. Storviks bibliotek ska vara kvar i gamla Tingshuset. Förslagsvis kunde det finnas någon typ av filial i Hammarby, Kungsgården och Åshammar, gärna i anslutning/närhet till skolorna. Dessa kanske kan servas från Storvik? Biblioteken bör uppgraderas, se biblioteksutredningen.

I Storvik finns endast en samlingslokal, Lyran, som ägs av Bro manskör. Viktigt att de får stöd så de kan bedriva sin verksamhet.

Sist men inte minst vårt sportcentrum och utomhusbad. Det är av största vikt att de underhålls och blir kvar samt att en hall byggs så att inte alla ska behöva resa till Sandviken för att bedriva sin idrottsverksamhet. Som vi tidigare poängterat så skall inte verksamheter bedrivas med för mycket folk i samma lokaler i framtiden. Risken är också stor att barn, ungdomar och vuxna måste åka till centralorten kvällstid och då handlar man där istället för på hemorten, ett avbräck för våra livsmedelsbutiker. Parkhallen och en aktivitetshall behövs i ett socialt och ekonomiskt område med hög prioritet. Här ska alla med lätthet kunna ta sig till en fritidsanläggning. Parkhallen är idag för liten för de behov som finns, dessutom fungerar den som gymnastiksal för skolan.

Ett utomhusbad borde samköras mer med Parkbadet även om pandemin är över.

I Storvik ligger kommunens enda tempererade utomhusbad. Får absolut inte läggas ner utan bör underhållas och utvecklas. Ett utomhusbad kan fungera hjälpligt även under ett pandemihot, man är utomhus. Vi vet att utredning pågår angående badet. Ett förslag kan vara att man utökar området mot baksidan och att badet har längre öppettider samt att säsongen förlängs. Kan bli svårt att ha öppet på Parkbadet i pandemi. Ett utomhusbad borde samköras mer med Parkbadet även om pandemin är över. Låt Storviksbadet vara öppet juni–augusti. Då kan Parkbadet ha stängt och dess pooler underhållas. Resten av året har Parkbadet öppet.

Förstår att vi kanske inte kan ha anställda på våra kultur- och sportverksamheter. Dessa drivs på de mindre orterna ideellt, det vill säga med frivilliga krafter, om sådana finns. Detta skapar i sig gemenskap och samhörighet. Men det borde vara klart att kommunen står för viss materiel som till exempel slangar för spolning av isbanan.

Övrigt önskemål: utegym vid sportcentrum, centralt placerad info/anslagstavla, uppdatera och rätta kommunens hemsida gällande de mindre orterna

Vi är oroliga att det inom kommun och region finns en plan som inte främjar landsbygden. Det borde finnas ett intresse hos politikerna och högre tjänstemän att landsbygden och alla småorter ska utvecklas och bli blomstrande. Har man fått ett förtroende att handha innevånarnas pengar så bör de fördelas på ett mer jämlikt sätt mellan delarna i kommunen. Om pengarna inte räcker får man prioritera om, även om det skulle innebära strukna investeringar i centralorten. Beslutsfattare och högre tjänstemän äger inte våra pengar, ni förvaltar dem. Kom ut och prata med folket innan större beslut, ni har ju chansen att kontakta Forumgruppen här. Vi är många väljare utanför stadskärnan.

Hållbar utveckling – hur ser den ut i vår kommun? Vilken ambition finns?

Anna-Karin Johansson, Kicki Wikblom, Helena och Hans Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare