Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Havsbaserad vindkraft ska placeras till havs och inte kustnära!

Den föreslagna vindkraftsparken Utposten ligger 2,9 kilometer från Iggön, 7,5 kilometer från Norrsundet och 6,5 kilometer rakt söder om fiskeläget i Gåsholma. Koordinater för Utposten finns angiva i ansökan och övriga koordinater finns på nätet. Bolaget har inte vid det så kallade samrådsmötet för allmänheten i Norrsundet, augusti 2018, redovisat några relevanta och rättvisande fotomontage av vindkraftverken på Utposten.

Att jämföra störningen från 40 vindkraftverk, lika höga som Eiffeltornet med störningen av en tv-mast, en mobiltelefonmast eller gatubelysning är helt befängt.

Påståendet att bolaget ”måste kunna bygga vindkraft till rimliga kostnader med hänsyn till fiske och miljö” är också fullständigt absurt. Rimliga kostnader för vem? Yrkesfiskarnas producentorganisation Kustfiskarna Bottenhavet som organiserar Bottenhavets 26 aktiva kustyrkesfiskare har i en skrivelse till Gävle kommun motsatt sig en byggnation av vindkraftsparken på Utposten då den skulle få förödande konsekvenser för det småskaliga yrkesfisket i södra Bottenhavet. Yrkesfiskare som i generationer haft sin utkomst från det kustnära fisket och där grundområdet Utposten är en viktig fångstplats. Gävle kommun har planeringsansvaret för vattenområdet Utposten, det innebär att kommunen har möjlighet att utnyttja sitt veto och stoppa utbyggnaden.

Ett 'Nej' kan alltid omprövas i framtiden. Ett 'Ja' är oåterkalleligt och kommer under mycket lång tid få stora konsekvenser på fiske, fåglar, miljö, friluftsliv och människors hälsa.

Ett "Nej" kan alltid omprövas i framtiden. Ett "Ja" är oåterkalleligt och kommer under mycket lång tid få stora konsekvenser på fiske, fåglar, miljö, friluftsliv och människors hälsa. Det är dags att ta ansvar och bevara vår kust med dess unika natur till våra barn, barnbarn och framtida generationer.

Mats Wickman – Iggön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare