Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Heder åt jägarna som hållit vargstammen under kontroll

Det är inte lätt det här med vargar. Å ena sidan förväntar vi oss att lejon och tigrar skall få vandra fritt i tredjevärldsländernas djurparker, men å andra sidan känns det nog lite hotande när våra vargar börjar stryka runt husknutarna...

Sen är det ju det här med vargvänner och vargexperter – är det någonting man kan vara helt säker på så är det ju att de till stor del är helt otillförlitliga. Kan någon erinra sig att ett enda varningens ord riktades mot varghållningen i Kolmården och dess experiment med närkontakt av tredje graden med vuxna hanvargar – inga expertvarningar där inte. Tyvärr krävdes tragiskt nog att en ung människa fick sätta livet till innan vansinnet upphörde. Vargar, liksom andra stora rovdjur kan vara ”killing machines” – inga gose-djur, och glöm aldrig det vad än alla dessa experter säger.

Om vi ska ha en vargstam kvar tror jag det är nödvändigt att: 1. hålla nere stammen, särskilt i närheten av bebyggelse. 2. Nästintill hänsynslös – ej grym – återkommande jakt så vargen, som är ett läraktigt djur, instinktivt lär sig att undvika allt vad mänskligt är.

De jägare som deltar i detta legalt eller till och med hittills illegalt, ska ha all heder av detta då de bidragit till att hålla vargstammen under kontroll. Jag tror detta är det enda sättet för att kunna tolerera en livskraftig vargstam. Dessutom vargfria zoner för till exempel fårskötsel.

Frispringande jagande hundar däremot – det är enskild hundägares eget risktagande och avvägning.

Varg i Veum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare