Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Högtidliga ord om att skydda sköra äldre

Debatten om gruppen med 1,5 miljoner postproduktiva har gått i stå. Inget nytt på 70-plusfronten. Inom gruppen finns en svårt drabbad undergrupp som stöttas av heroiska vårdinsatser. Många överlever. En annan grupp finns i särskilda boende med ett varierat stödbehov. Socialstyrelsen tröstar oss med att ungefär lika många dör på äldreboenden som under en ”vanlig” influensa. Som om det vore ett normalläge.

Snart kommer man att upptäcka gruppen med hemtjänst, där stödet ibland är begränsat av inte minst politiska beslut. De flesta i den gruppen som dött i Covid-19 har somnat in i hemmet. I en fjärde grupp hittar man några hundratusen personer som socialt isolerade sitter hemma och undrar över 50-regeln och fotbollsmatcherna, de kortsiktigt formerade grupper av närstående på uteserveringarna eller det tilltagande resandet.

I media begär den ena professorn efter den andra tolkningsföreträde. På Folkhälsomyndigheten brottas matematikerna med siffrorna. I Rosenbad sitter socialministern och hoppas att man i regioner och kommuner ska förstå vad Tillsammans egentligen innebär. Utrikesministern sitter i sitt gigantiska rum på UD och undrar över omvärldens frågor om den svenska strategin, som enligt regeringen inte är en strategi utan något mycket bättre.

Det började med högtidliga ord om skydd av sköra äldre, som byggt landet. Det har hittills gått så där.

En yngre äldre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare