Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höj åldersgränsen på energidryck

I dagens Sverige är det 15-årsgräns på energidryck sedan 2009 som många har följt, men inte alla. I vissa länder, som till exempel Litauen, är det 18-årsgräns på energidryck. Det finns tyvärr inga regler om detta på EU-nivå.

För det första är det koffein i dryckerna och det är hälsofarligt för unga att dricka det. Ändå dricker ungdomar under 15 år dem. Du som är över 15–18 år kan till exempel få hjärtklappning eller någon annan sjukdom om du dricker för mycket energidryck på en gång. Tänk dig då ungdomar som är under 15 som dricker dessa drycker och hur det påverkar dem. 

För det andra går ungdomar mycket på grupptryck, trender och beroenden. Om staten höjer åldersgränsen så minskar mängden grupptryck, trender och beroenden.

Och för det tredje tycker jag att åldersgränsen på energidryck ska höjas till 18 år därför att man är mognare i huvudet, att man inte bara dricker det för kul skull eller in för grupper och mer vett om hur mycket mängder energidricka man får i sig.

Så snälla staten, jag ber er att höja åldersgränsen på energidryck, tänk på ungdomarnas hälsa och framtid!

Teo 14 7cd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare