Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hoppas innehållet blir bättre än utsidans utseende

Har vi inte nog med hattaskar i Gävle? Förutom konserthuset, som har som modell en skokartong med en hattask ovanpå. Nu får vi ett kulturhus, som haft som modell ett par hattaskar eller resväskor.

Är det idétorka hos arkitekterna. Eller är det kommunansvariga som sätter stopp för kreativiteten. Inte kommer någon att säga "Har ni sett vilket fantastiskt kulturhus de har i Gävle". Det här är bara en påminnelse om det gamla Konsumhuset som låg i hörnet Norra Kungsgatan–Drottninggatan. Det hade också rundade hörn. Ett S-bygge. Finns för övrigt kvar till beskådande.

LÄS MER: "Runt, beige och flexibelt – så blir Gävles nya stadsbibliotek"

Borde man inte tagit in lite mer visionära arkitekter när man skall skapa Gävles byggnad nr 1. Den mest prestigefyllda byggnaden 50 år framåt och bakåt. Kallat in norska arkitekterna Snöhetta, som ritat Oslos och Umeås kulturhus, som verkligen låtit höra talas om sig.

Gävle är dåligt på nyskapande arkitektur som sticker ut. I Gefle Dagblad fanns en enkät där fem personer fick nämna något hus som stack ut i Gävle, alla var över 100 år gamla. Husen alltså.

Dock finns en någorlunda nyskapande, arkitektoniskt hus i Gävle, uppfört på senare tid, på Kungsgatan på Söder. En eloge till denna arkitekt.

Nu skall dock sägas att konserthuset blev bra ändå och det är säkerligen den blå kakelsättningen utvändigt som gör det hela. Det nya kulturhuset blir säkert bra det också, trots att man kommer att se den gamla Konsumbyggnaden i det. Hoppas innehållet blir bättre än utsidans utseende. Senare i år skall Gävleborna få ge förslag till namn. Här är mitt förslag: Hattasken.

Hattasken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare