Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur kunde inlandsisen smälta – det kallar jag uppvärmning

Här bråkar vi om några graders uppvärmning, att vi inte ska köra bil på bensin och diesel, och så vidare. Vi gör allt fel tydligen och vi går mot en undergång.

Jag förstår inte det här. Universum är enormt, vi pratar om miljoner år hit och dit, till och med ljusår. Då ska man komma ihåg att ljuset färdas i 300 000 km/sek. Alltså avsevärt snabbare än vad människan kan komma upp i idag.

Nu kommer jag till min fråga. Hur kunde inlandsisen smälta? Flera kilometer tjock is smälter bara! Det kallar jag uppvärmning. Samtidigt undrar jag hur kunde det bli så kallt tidigare att så tjock is bildades? Dessa fenomen var väl inte vårat fel misstänker jag. Om vi hade levt då borde vi varit bekymrade.

Om man koncentrerar sig på under vilken tidsrymd allt detta hände med inlandsisen är det ju som att knäppa med fingrarna om man jämför med ljusåren i universum. Så jag undrar om vi inte vi ska lugna ner oss lite och kolla bakåt och se vad som hänt trots allt.

Titta bara nu när vintersolståndet inträffade den 21/12 då jordaxeln sakta men säkert ändrar vinkeln mot solen. Kan inte forskarna börja med att fixa den till att börja med, så vi får någon grad svalare, då blir vi ju nöjda allesammans. Då försvinner alla invasiva arter från vårt land, havsvattnet blir kallare, havsytan stiger inte längre utan sjunker undan och räddar många länder och världsdelar, hela landet inklusive Skåne får snö från oktober till April, alla sjöar fryser igen under vinterhalvåret, glaciärerna återbildas och all blir bra.

Valentin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare