Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur mycket föroreningar blir det när Gävle hamn utökar?

Gävle hamn AB har startat ett program som innebär att hamnen inom en snar framtid kommer att minst fördubbla sin volym. Med anledning av detta har Naturskyddsföreningen nyligen anordnat en hearing för att belysa utbyggnadens miljökonsekvenser.

Vi vill att Gävles invånare skall få information om storleken av dagens luftföroreningar i hamnen och hur situationen förväntas bli vid utbyggnaden. Trots påstötningar redan på försommaren har kommunen inte kunnat redovisa några mätvärden. Inte heller vid vår hearing kunde det närvarande kommunalrådet lämna några siffror.

Med anledning av ovanstående ställer vi därför följande öppna frågor till Gävle kommun:

Hur övervakar ni luftföroreningarna i Gävle? Hur stor del av kommunens luftföroreningar kommer idag från hamnen? Finns det några prognoser gällande luftföroreningarna från den utbyggda hamnen? Hur stor andel kommer hamnens utsläpp utgöra procentuellt efter utbyggandet och den ökade containertrafiken?

Vad gör kommunen för att minska hamnens negativa påverkan på miljö och hälsa? Finns det beslut, tidplan, kostnadsberäkning och förslag på vem som skall betala hamnens kommande elanslutning vid fartygens lossnng/lastning? Kommer kommunen att införa styrmedel som olika hamnavgifter för att få fartygen att börja använda elen?

Per-Olof Erickson, Cathrine Bulov, Lars Igeland

Naturskyddsföreningen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare