Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur stort är egentligen problemet med aktivister vid kosläpp?

Annons

Jag tror att alla som läser det här håller med om att hot och aktioner mot jordbruksnäringen och framför allt publika kosläpp är någonting vi kan vara utan. Viss aktivitet inom viss djurnäring kanske kan vara nödvändig för att vi okunniga ska få reda på saker som inte överensstämmer med djuretiska regler. Men just kosläpp! Nää, där går gränsen.

LÄS MER: Polisen förvånad över hoten mot bönder – har inte fått in anmälningar från Gästrikland

Men hur stort är egentligen problemet för just kosläpp? Finns det skäl att misstänka överdrifter i frågan?

I P4 Gävleborg 9 april fick vi höra via LRF:s ombudsman i Gävleborg att problemet är så omfattande att hotade bönder i Gästrikland på grund av rädsla ställer in alla årets kosläpp. Hot som framför allt förekommit inom sociala medier, och att polisen var inkopplad.

I samma radio, samma dag, intervjuas en representant från Arla, som organiserar alla dessa publika kosläpp. Denna representant nämner att kosläppen i Gästrikland inte alls är inställda. De har helt enkelt aldrig varit anmälda till Arla.

Samma representant, som för övrigt hade en väldigt balanserad uppfattning i frågan, nämnde också att inför årets aktivitet har endast en polisanmälan gjorts och det var mot ett inlägg på nätet där en aktivist uppmanat till aktion.

Frågan måste ställas: Förekommer onödiga överdrifter i frågan, och vad i övrigt finns av överdrifter i problematiken djurrättsaktivister och kosläpp?

Anders Ekholm, kokramare   

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare