Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: I efterdyningarna kan vi räkna med att invånarna får betala för misstagen

För många har den pandemi som pågår varit en väckarklocka. Besparingar och neddragningar har drabbat de offentliga verksamheterna, men inte vår enorma byråkrati och administration. Det finns gott om chefer inom både statliga verk och de offentliga verksamheterna och lägger man dessutom till alla heltidspolitiker rör det sig om en svindlande summa pengar som tas ur den gemensamma kassan.

Protestmarscher mot rasism som spridit sig till många länder har gett de unga blodad tand, det finns mycket att protestera mot även i vårt land. Inte minst de ekonomiska orättvisorna som nu även drabbat de unga med timanställningar och gig-jobb. Tryggheten för invånarna i vårt land har urholkats under åren, men det är först nu de unga upptäckt det.

Bättre sent än aldrig brukar man säga och det är passande för de nya värderingar många unga fått när någonting de inte trott skulle kunna hända har hänt. Tyvärr gäller samma sak våra så kallade politiska företrädare som på nytt blivit tagna på sängen när någonting oförutsett hänt. Det är inte första gången våra makthavare stått handfallna vid en katastrof.

Vad svenska folket lärt sig är att regeringar i vårt land fattar beslut för att sedan luta sig tillbaka och hoppas att någon skall utföra det som bestämts. Men så fungerar inte vårt byråkratiska land, ingen verkar ha en aning om vad som egentligen är deras uppdrag.

Folkhälsomyndigheten ansågs veta bäst och har varit den verksamhet som försökt styra hanteringen. Tror inte ens Tegnell hade en aning om hur illa rustat landet var och då inte minst kommuner och regioner. De som styr dessa samhällsviktiga organ består av bypolitiker med bristande kunskaper om hur de skall agera. Följden blev att människor dött som flugor inom äldrevården och äldreboenden.

Vårt samhälle är komplicerat och värre kommer det att bli, det styrelsesätt vi har är föråldrat men dolt detta genom att ta skydd bakom i demokratisk ordning fattade beslut. De beslut som fattas och har fattats de senaste tjugofem åren kan inte anses ha någonting med demokrati att göra, det är kompromisslösningar för att kunna sitta kvar vid makten.

I efterdyningarna den dag det hela är över kan vi räkna med att invånarna får betala för de misstag som gjorts. Det talas redan om att pensionerna kommer att sänkas, men det är inte där pengarna skall sparas in utan på vår byråkrati och administration. Om inte har säkert Löfven satt sin sista potatis, som man brukar säga.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare