Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Idag är en svart tisdag

Tisdagen den 3:e mars 2020 blir en svart tisdag. Åter deporteras människor från Sverige till krigets Afghanistan. Detta vansinne kan fortsätta på grund av att Migrationsverket inte tar intryck av alla entydiga uppgifter om det extremt höga våldet mot civila i Afghanistan. Och att våra politiskt ansvariga låter detta ske.

I Afghanistan har FN organet UNAMA sedan 2009 registrerat mer än 100 000 civila offer för krigets våld. Där har man för 2019 kunnat räkna över 10 000 civila offer, av dem 3 149 barn. I Kabul, som Migrationsverket bedömer som ”relevant och rimligt” för internflykt, registrerades under 2019, 1 563 civila offer.

Att Amnesty, Röda Korset, Rädda Barnen och FN avråder från utvisningar till landet bryr sig ansvariga på Migrationsverket inte om. Man hänvisar till att våldsnivån inte är så hög att man enligt ”lag och praxis” kan stoppa utvisningarna. Vid vilken nivå den är så hög och vilket lagrum man syftar på vill inte rättschef Fredrik Beijer uppge, ingen annan heller på myndigheten. Hur kan det komma sig att den ansvarige inte kan ge svar?

Och, när ska våra ansvariga i regeringen, Stefan Lövén och Morgan Johansson, liksom nästan alla folkvalda riksdagsledamöter vakna, dra upp huvudet ur sanden och sätta stopp för vårt lands och vår tids största vansinne?

Inger Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare