Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ignorant och felaktigt av Hemlin

Svar till Sven-Erik Hemlin: De största bidragstagarna i vårt land är de så kallade förtroendevalda

Sven-Erik Hemlin kritiserar arbetslinjen som grund för fattigdom. Det är både ignorant och felaktigt. Bidragsbomben i a-kassan måste stoppas för att fler jobb ska växa till. Fokus nu behöver vara att sjösätta en jobbskapande arbetslinje som inte minst tacklar ungdomsarbetslösheten.

Hemlin uttrycker sig svepande om grunderna för arbetslinjen, utan att förstå vad moderat arbetsmarknadspolitik går ut på. Debattören menar att arbetslinjen leder till ökad fattigdom. Inget kan vara mer fel. Under alliansregeringen ökade sysselsättningen med i storleksordningen 200 000 fler personer, samtidigt som utanförskapet minskade med lika mycket.  Att människor får möjlighet att genom arbete få en egen försörjning minskar inte bara fattigdom, utan skapar också delaktighet, sammanhållning och ansvarstagande. Arbetslinjen är därför inte enbart en ekonomisk hållning, utan även en i grunden moralisk ståndpunkt.

Sverige möter nu en arbetslöshetskris i efterskälvningarna av corona-krisen. 600 000 fler arbetslösa förväntas vara registrerade vid Arbetsförmedlingen i början av nästa år. Ungdomsarbetslösheten för unga vuxna i åldern 15 till 24 år uppgår redan till 25 procent, enligt SCB. Läget är mycket allvarligt. Vi behöver nu få plats en politik som ger företagen möjlighet att skapa jobb, en inriktning som ökar drivkrafterna till arbete samtidigt som skatterna på jobb och företagande måste sänkas.  

Fler ungdomsjobb kan skapas genom att bryggan mellan skolorna och näringslivet stärks. Fler lärlingsanställningar som kombinerar arbete och utbildning måste till. Samtidigt behöver svensk arbetsmarknad lägre trösklar in i arbete.  Jag har föreslagit att vi bör inför en svensk variant på tyska ”mini-jobs”, med lägre ingångslöner och mer flexibilitet så att exempelvis invandrade kvinnor snabbare kommer in på arbetsmarknaden. Allt detta är inte en politik för fattigdom, som debattören Hemlin lite slängigt uttrycker sig. Utan det är faktiskt en offensiv jobbpolitik som kommer att göra skillnad om den blir verklighet.

I höst kommer den politiska konfliktnivån öka rejält kring arbetslinjen. Ska vi ha en politik för fler jobb i växande företag, eller en bidragslinje som chockhöjer bidragsnivåerna i A-kassan till priset av 40 000 fler arbetslösa, enligt riksdagens utredningstjänst? För mig är svaret givet: Återställ a-kassan omedelbart och prioritera arbetslinjen innan det är för sent.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare