Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen har kurage att göra eller säga något som förolämpar Kina

Varför accepterade Sverige investeringar och handelsutbyte med Kina överhuvudtaget? Var vi rädda för att missa affärsmöjligheter och komma sist i ledet? Hade vi inte kunnat hålla kineserna på avstånd precis som vi gör med Cuba, Venezuela, Nordkorea, med flera, eller som med vårt ”fredsälskande” Ryssland?

Har pengar en sådan stor makt att det slår ut politiska värderingar, humant tänkande och sunt förnuft? Ingen vågar säga ett pip mot Kina, om man undantar Donald Trump och det ska han ha en eloge för.

När det drar ihop sig på allvar storpolitiskt väger Sverige lätt. Ingen inom regeringen har kurage att göra eller säga något som förolämpar Kina. Varför övergav Storbritannien Hongkong 1997? Ett enormt misstag när man ser hur det går till nu. Det är en tidsfråga innan Taiwan går samma väg som Hongkong och under tiden tittar övriga världen åt ett annat håll och låter Kina hållas. En lång rad frågor som alla är relevanta nu när man anar vart åt det bär.

Men nu är det troligtvis för sent att ändra kurs, nu har kineserna ”satt ner foten”. Om ingen förstått det så är Kina en rå diktatur och kommuniststat och sådana brukar vi i Sverige i alla fall hålla på avstånd. Men Kina är stort och består av 1,4 miljarder människor och ”storkapitalet” bestämmer var Sverige ska satsa, då är det svårt att stå emot. Då får det tydligen vara vilken regim som helst, vi bryr oss inte.

Eoq

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare