Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag gillar inte att 60-80 anställda ska må dåligt för att Gävle kommun ska "spara" 3,5 miljoner

Gävle kommun gjorde en upphandling på skolor, förskolor och äldreboenden hösten 2018. Vann gjorde Förenade Service. Uppdraget började 1 juli 2019 för det danska bolaget som har sloganen "Mer än rent". Här kan man lägga till att "här har det blivit för sent".

Vad jag som kommunskattebetalare undrar är: När man gör en upphandling, finns det inget ansvar för att titta på hur det sett ut tidigare och vad är det som gör att vinnande företag kan gå ned 3,5 miljoner? Det är ju trots allt kommuninvånarnas skattepengar som betalar! Jag gillar inte att de 60–80 anställda ska ha en arbetssituation som gör att de mår dåligt för att vi Gävle kommun ska "tjäna" 3,5 miljoner. En person ska på fyra timmar städa 30 klassrum, 20 kontor, ett bibliotek, ett kafé och 20 toaletter. Bara det visar vilken människosyn Förenade Service har.

LÄS OCKSÅ: Sönderstressade städare på skolorna slår larm: "Det är åt helvete – vi är för få"

Kommunen gjorde 36 kontroller under hösten varav 25 var underkända. Förenade Services operativa chef har inte haft vetskap om att personalen har mått så dåligt förrän 9 januari 2020 efter ett möte med Kommunal. Det rimmar dåligt med ovetskap när företaget har fått 100 000 kronor i vitesföreläggande under hösten, kalkylen för bemanning och städning stämmer enligt operativa chefen.

Vem tar ansvar? Vem står upp för de anställda? Ja inte Förenade Service, där kryper man undan. Kommunen har inte arbetsgivaransvar, det förstår jag. Men frågan som återstår: Om man gör en upphandling som är 3,5 miljoner lägre än tidigare kostnad, har man inte då skyldighet mot kommuninvånarna att kolla vad det är som gör att det uppstår sådan stor differens? Är kraven likadana eller är det bara att titta på lägsta pris, "köpa grisen i säcken, hoppa, blunda, hålla tummarna"?

Jag skulle tro att det finns en pågående dialog mellan kommunen och Förenade Service eftersom vitesförelägganden har gått ut under hösten. Ingen rak ryggradshållning på någon sida. Skäms!

Mitt i detta finns det 60–80 människor som far illa och tappar sin yrkesstolthet och allt detta för att inte garvade förhandlare kollar vad innehållet blir när man sparar 3,5 miljoner, inte kan ni väl tycka att detta är en "bra affär"?

Vet ni att det alltid är den lilla människan som kommer i kläm? Ingen vill lyssna. Skolorna har klagat länge, ingen lyssnar. Varför? Trodde ni att protesterna skulle ebba ut?

Gör om och gör rätt!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare