Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag ser ljust på framtiden för jordens befolkning

Människan har befolkat jorden väldigt länge men påverkat miljön lite. Kunskapen om allt har steg för steg ökat under årens lopp mycket tack vare den grundforskning som pågått i hundratals år. När vi lärde oss att utnyttja kraften i kokande vatten runt 1850 tog den tekniska utvecklingen fart. Nu 170 år senare upplever många att vi har kommit till världens ände på grund av klimatet.

Den som är pessimistiskt lagd ser mörkt på utvecklingen och tror att människan går mot en negativ framtid. Jag tror motsatsen. Vår framtid är ljus och de närmaste 170 åren framåt till 2190, alltså sju generationer framåt i tiden, kommer utvecklingen fortsätta med nya kunskaper som kommer att förbättra vår levnadsstandard. Klimatfrågan är viktig både på kort och lång sikt men lika viktigt är det att se till att våra världshav inte smittas av plast och annat avfall. Förmodligen kommer vi framöver satsa mer på miljöfrågor än tidigare och behovet av elkraft kommer att öka för att förhindra klimatförsämringar.

Behovet av transporter kommer fortsätta att öka. Satsningar på spårbunden trafik som tåg, tunnelbanor och spårvagnar kommer att öka kraftigt. Större fartyg kommer att drivas av kärnkraft och flygbränslet kommer genom nya uppfinningar bli miljövänligt. Jordens befolkningsökning planar ut genom att allt fler får det bättre ekonomiskt. Risk finns dock att alla miljögifter i vår omgivning och i vår mat gör att steriliteten hos män och kvinnor ökar.

Allt fler människor kommer leva i demokratiska länder och antalet demokratier ökar både genom uppror som i Hongkong och Venezuela eller genom mjuka förändringar som i Ryssland. Framtiden är just så ljus som Rosling skriver i sin bok Factfulness.

Björn Frankson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare