Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag ser människor som lika oavsett hudfärg och religion

Svar till LasseE: Ni sitter i er trygga bostad och tycker synd om de som kommit hit (och Björn Frankson)

Jag bor på Nordost i Gävle, om inte du tycker det är ett särskilt utsatt område så vet jag inte vad det är. Du sitter i din fåtölj med din dator och hamrar iväg på tangenterna utan att tänka efter först. På Nordost har vi haft 3 skjutningar och 2 mord de senaste 10–15 åren. Alla 3 skjutningar gäller narkotikahandel eller hämnd för tidigare skjutning och båda morden begicks av vita, svenska män som mördare en kvinna i en nära relation. Är jag rädd att gå ut? Nej, men lite mer observant vad som pågår runt omkring mig, ja!

Jag tjänstgör dessutom som nämndeman i Tingsrätten ibland och där får man hela historien före, under och efter brottet som eventuellt har begåtts, man får veta allt som åklagare, vittnen och den åtalade anser sig vara relevant för domstolen. Med mindre att du också är nämndeman så får du aldrig veta hela historien. Nästan ingenting är svart eller vit utan det mesta är olika nyanser av grått.

Min egen erfarenhet ger inget statistikunderlag, men jag menar att uppemot 80-90 procent döms för en eller flera åtalspunkter i domstol, vilket är ett gott betyg för polis och åklagare att de gör sitt jobb.

Skillnaden på dig (och Björn) och mig är att jag ser människor som lika oavsett hudfärg och religion. När en människa begår brott finns det extremt sällan ren ondska bakom utan sociala-, ekonomiska-, psykiska- eller missbruksproblem ligger bakom detta. Jag ser människan – ni ser bara hudfärgen/religionen.

PEJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare