Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag tror många veganer har koll på sitt klimatavtryck

Svar till Peter Holm: Veganer, kolla vad ni gör för klimatavtryck med er mat

Nu är det inte alla vegetarianer som har klimatet och miljön som sin övertygelse, och definitivt inte alla veganer då veganer oftast traditionellt har satt djurrätt först på agendan. Men jag har klimatet och ett hållbarhetsperspektiv på mina val så jag kände mig manad att besvara insändaren.

För min del började det med en övertygelse om att vi inte kan fortsätta äta så mycket kött som vi gör i väst. Tror att informationen om vår situation kan ha kommit från bland annat vetenskapens värld och liknande program i slutet av 90-talet. Så jag började dra ner på min köttkonsumtion och inledningsvis var målet att äta minst tre vegetariska luncher i veckan.

En tid senare upptäckte jag att min upplevda hälsa förbättrats och att jag fick ont i magen om jag åt en köttbit. Så då valde jag att sluta med rött kött helt (2000/01). Jag åt då fortfarande mjölkprodukter och fisk under flera år. Sedan sex år har jag även slutat med det. Idag är det så pass lätt att äta det jag gillar och bara byta ut produkterna, exempelvis matlagningsgrädde och en mängd nya växtbaserade livsmedel har fullkomligt överöst marknaden de senaste åren.

Nu till Peters påstående om att vi inte skulle ha koll på vår påverkan. Jodå, tror att många har det. Det är inte så sällan man får frågan om importerade produkter och produkter som kräver mängder vatten. Så är man minsta nyfiken kollar man upp det. Som bekant (?) är det inte transporterna som är den största skurken, men som Peter är inne på är nötter, avokado och sallader odlade i växthus exempel på mindre bra grönsaker. Beroende på lite hur man värdesätter olika delar är de dock bättre än all köttindustri, inklusive från svenska marknaden. Viltkött är dock inte så dåligt men det räcker ju inte till alla som vill äta kött.

Varifrån Peter har fått att vi måste äta så mycket nötter vet jag dock inte. Jag har inte hört att det är vanligt bland vegetarianer och veganer, däremot är det en del som valt att öka mängden baljväxter, men där finns inte samma problematik.

Jag är glad att du Peter uppskattar att äta vegetariskt då och då, jag är övertygad om att det är framtiden. Jag tror inte att alla kommer att sluta äta kött. Eventuellt kommer det att bli mer exklusivt att äta kött under vår livstid, men det var ju så det var en gång, inte allt för länge sedan, men idag har vi mer annat att välja på.

Smaklig måltid och lycka till.

Stefan Erlandsson, Nyköping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare