Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag vill ha en läxfri skola!

Vi går i skolan i cirka sju timmar per dag i fem dagar. Räcker inte det? Nej tydligen inte, vi måste ställa in våra fritidsaktiviteter för att inte komma efter med plugget. Vad tycker ni om det?

När vår skoldag är slut packar vi väskorna fulla med böcker, våra ryggar mår inte direkt bra utav det. När vi väl är hemma ska vi spendera hela vår eftermiddag sittandes vid ett bord och plugga. När ska vi få tid att röra på oss och göra aktiviteter vi brinner för?

Vuxna jobbar cirka åtta timmar per dag. Sen får ni gå hem och vila. Det är inte så att eran chef skickar hem arbete att göra efter jobbtid. Så varför ska vi barn behöva utsättas för det? Tekniskt sett jobbar vi längre än er. Så ska det inte alls vara!

Även att ni föräldrar anser att vi ska hjälpa till med mycket sysslor hemma efter allt detta, hur sjukt? Visst, ni kanske behöver hjälp, men all vår tid går till för att plugga och då blir vi väldigt trötta.

För att förhindra fetma måste vi barn få röra på oss och hitta vår aktivitet vi brinner för. Så snälla, tänk på vår hälsa innan ni bombar oss med plugg.

Slutar ni med läxor så kommer man hem och får vila. Det kan resultera i att elever presterar bättre och får mer gjort under lektionstid, får bättre betyg och en bättre framtid.

Lärarna ger ut alldeles för mycket läxor och prov. Vi barn och ungdomar blir stressade, trötta och får ångest av det. Barn och unga går in i väggen eller sjukskriver sig själva tack vare läxor. Det kan till och med gå så långt att någon vill ta livet av sig. Så långt ska det inte gå om vi kan göra något för att ändra på det.

Om vi får tid att jobba i skolan så kommer vi inte behöva repetera in till exempel glosor på fritiden. Då borde vi kunna det efter en lektion. Får vi bra förklaringar till orden och får arbeta med dem så borde det fastna av sig själv. Sen har alla olika förutsättningar hemma med att få hjälp med sitt plugg. Föräldrar kan jobba eller vara okunniga så att de inte kan hjälpa till. Då kan eleven känna sig mer stressad och inte känna sig tillräckligt bra för att den inte klarar av plugget.

Så snälla rektorer och skolchefer, vi ska göra skoljobb under skoltid och inte på fritiden. Läxor resulterar bara i dålig hälsa och skapar ångest hos oss elever. Inga läxor resulterar med fräscha elever i skolan. Så tänk på det och sluta med läxor!

Patricia Lukasiewicz - Rotskärsskolan 7cd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare