Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jämnt antal mandat mellan kärnkraft och vindkraft

Energifrågan och vården av Sveriges natur är EU-relevanta frågor. Snart har vi EU-val.

De partier som nu är öppna för ny och fortsatt kärnkraft samlar tillsammans 174 mandat i den svenska riksdagen. Det var kärnkraften som var tänkt att ersättas med ny vindkraft på våra berg.

Vindkraftvännerna samlar nu 175 mandat. Det behövs en enda modig sidbytare för att stjälpa balansen. Vem vill bli hjälte bland industrivännerna? Förändring och skydd av naturen är möjlig – men kanske för mycket att hoppas på i det korta perspektivet….?

Ny vindkraft är nu enligt branschen själv genom teknikutveckling oberoende av subventioner, och klarar sig på den fria marknadens villkor. (Detta givetvis förutsatt att förlust av oersättliga naturvärden inte beaktas i kalkylen.)  Vi kan därmed avskaffa subventionerna till nybyggd vindkraft via elcertifikat. Hur ska någon nu kunna argumentera emot detta?

Frågan bör aktualiseras inför EU-valet, och partierna bör inför väljarna redovisa sin inställning.

För befintliga anläggningar kunde man förslagsvis tänka sig att successivt förtidsavveckla de kvoter, utifrån vilka stödet genom elcertifikaten idag beräknas. Om riksdagsmajoriteten ännu inte är mogen för steg i den riktningen, bör utvecklingspositiva riksdagsledamöter arbeta för att de ska genomföras senare under mandatperioden.

Frågan bör hållas aktuell – den parlamentariska situationen är skakig, morgondagen osäker, och de internationella finansiärerna bevakar utvecklingen.

Jan Hedman, ordförande för FSL – Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare