Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jimmie Åkesson borde dra in allt presstöd

Annons

Regeringen Löfven har för avsikt att öka det statliga "presstödet" från nuvarande dryga 500 miljoner med ytterligare 110 miljoner.

Flertalet svenska dagstidningar har i dag statligt stöd. Några exempel är Dalademokraten; 14 miljoner, Gotlands allehanda: 13 miljoner, Göteborgsposten 40 miljoner, Länstidningen Södertälje 16 miljoner, Skånska Dagbladet 20 miljoner, Östersundsposten 13 miljoner, Norrländska Socialdemokraten 22 miljoner, Svenska Dagbladet 40 miljoner, Östra Småland 13 miljoner.

Dessa miljoner kallas "presstöd" när det borde heta indirekt partistöd.

Anmärkningsvärt är också att centerpartitidningen Skånska Dagbladet får 20 miljoner, trots att Centern tog hem cirka miljarden när man sålde sina övriga tidningar!

Självklart kan vi medborgare inte räkna med en självständig press under sådana förhållanden. Det visar ju inte minst dagens medier som i stort sett driver samma politiska journalistik till 90 procent i de viktiga frågorna. Att därför kalla det för presstöd när det egentligen är muta visar återigen hur manipulerade vi medborgare är.

Det allvarliga är ju att med detta stöd följer automatiskt också ett beroende som allvarligt hotar demokratin. Ja inte endast hotar. Systemet är ju en starkt bidragande faktor till att vi i dag endast har en formell demokrati.

När jag var i tonåren fanns det oftast tre tidningar inom en viss räjong. Dessa var en högertidning, en socialdemokratisk tidning och en bondeförbundstidning (nu centerpartistisk). Dessa tidningar låg alltid "i luven" på var andra och hade oftast olika åsikter. Detta gjorde emellertid att de stora frågorna oftast fick en belysning som gjorde ställningstagandet för läsarna betydligt lättare. Den totala motsatsen råder i dag.

Detta har ju också de styrande partierna men också flertalet i opposition insett "värdet" av och bromsar aldrig detta "partistöd".

Så jag vädjar till Jimmie Åkesson som är en sann vän av demokrati. Om ditt parti kommer i den situationen att det kan få utslagsröst så dra in allt presstöd och du gör demokratin en stor tjänst.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare