Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ju fler människor desto fler problemlösare i världen

Svar till "Tänkaren": Fler länder borde ha barnbegränsning och Barnbegränsning är det enda som kan rädda världen

Det verkar som om Tänkaren borde tänka lite mer.

De senaste 200 åren har jordens befolkning ökat med ungefär sex–åtta gånger (folkräkning är svårt idag och det var betydligt svårare runt 1800). Biologen Paul Ehrlich förutspådde redan 1968 att miljontals människor skulle svälta ihjäl under 1970-talet på grund av överbefolkning. Tvärtemot vad han trodde minskade svälten i världen under 1970-talet, en trend som fortsatt sedan dess.

En fin sak med människor är att vi hjälps åt att tänka, så att ensamma tänkare inte behöver lösa alla världens problem. Vår kollektiva hjärna blir bara starkare av att vi blir fler. Det är inte så långsökt att spekulera i att vår ökande innovationstakt de senaste århundradena till stor del beror på att det finns fler människor som tänker och diskuterar, och att de har möjlighet att sprida sina idéer.

Den första tiden funderade vi mest på hur levnadsstandarden skulle öka, vilket har lett till att det idag finns mer än vi behöver av det mesta. Nu börjar vi inse att "mer av allt" kanske har en gräns. Övervikt och ökad medeltemperatur är nog de mest uppenbara exemplen. Nya problem alltså, och ju större befolkning desto fler som kan delta i sökandet efter lösningar.

Begränsning av antalet barn är ett onödigt inskränkande – troligen kontraproduktivt – sätt att försöka lösa mänsklighetens senaste problem.

Optimisten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare