Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ju mindre förbränning desto bättre

Svar på "När vi skördar skog blir det biobränsle över"

All förbränning medför koldioxidutsläpp. Det gäller alltså både biobränslen och fossilbränslen. Men bränslen från avverkningar ersätts så småningom av ny skog och därför brukar man betrakta biobränslen som klimatneutrala. Men det tar sådär 75 år eller mer. Kommer biobränslet från ett hygge tar det kanske 20 år innan de uppväxande träden tar upp mer koldioxid än vad som släpps ut från marken – en minuspost som skall adderas till förbränningsutsläppen.

Trädrester som förs bort från skogen dränerar också skogen på mineraler och näringsämnen och kan därmed skapa behov av askåterföring och gödsling som i så fall medför ytterligare koldioxidutsläpp.

Återväxten i skogen är för långsam för att möta det akuta behovet av drastiskt minska koldioxidutsläppen. Ju mindre förbränning desto bättre är det för att motverka den globala uppvärmningen.

Mauritz Glaumann

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare