Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kamél är uppe i det blå

Det är en ödets ironi, att Kaméls replikmitt inlägg publiceras samma dag som Copernicus klimattjänst (EU) slår fast att 2020 (tillsammans med 2016) är det varmaste året som registrerats i modern tid. Trots pågående La Nina. Dessutom ökar kostnaderna för extremväder, tvärtemot Kaméls påståenden. Det går inte åt rätt håll.

Värt att komma ihåg är att de flesta extrema väderhändelser inte bokförs. Sådant som inte kostar, eller kräver många liv, lämnas utanför statistiken. Älgar som går genom isen i Arjeplog, bottennivåer för den arktiska isen, värmeböljor runt om i världen etc.

Kamél är bokstavligt talat uppe i det blå när han hänvisar till satellitmätningar i nedre troposfären från University of Alabama, Huntsville (UAH). Vi andra bor på marknivå. Ansvarige Roy Spencer är utöver hemlighetsfull kring beräkningarna även ökänd från en evangelisk deklaration, där gud sägs ha skänkt mänskligheten ett stabilt klimat. Religiös fanatism kontra vetenskaplig integritet. Men populär bland supportrarna till Trump.

Ångströms invändningar mot Arrhenius höll inte vetenskapligt, och även klimatsystemet verkar vara ovetande. Redan i dag har temperaturen ökat med en dryg grad sedan förindustriell nivå, samtidigt som vi ännu är långt ifrån en fördubbling av koldioxidhalten.

Uppvärmningen på 0,2 grader/decennium snarare accelererar än avtar.

Bo Jonsson, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare