Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klimathysteriska borde åka till Skuleberget och lära sig mer om smältande isar

Alla funderar på domedagspartiet MP:s hot om översvämningar och allsköns elände!

Jag besökte häromdagen Skulebergets Naturum och blev åter oerhört fascinerad av hur landskapet täckts av tre kilometer tjock is för 12 000 år sedan och hur den smälte och hur mycket landet stigit upp sedan isen försvann!

Över 200 meter har landet höjt sig och stiger med runt höga kusten med åtta millimeter per år även i dag, här i Gävletrakten höjer sig landet med fyra millimeter per år. För 500 år sedan var havet fyra meter högre här i Gävle så inte undra på att hamnen låg i höjd med slottet på den tiden.

Med andra ord: skulle haven mot förmodan stiga så får vi flytta på oss igen fast åt andra hållet!

Tyvärr vet ingen varför isen smälte, inte fanns det kolkraftverk, dieseldrivna bilar, bensindrivna bilar heller troligen inga människor uppe på denna tre kilometer tjocka is. Den försvann och lämnade lite rester kvar på Grönland som nu kanske smälter. Ingen vet med bestämdhet eftersom isen där alltid tinat under vissa perioder och sedan växt till igen.

Temperaturer har mäts med celsiustermometrar i cirka 160 år, och då med ett fåtal sådana. Ingen hade före 1880-talet mätt temperaturer i Arktis för att inte tala om Antarktis där människan kom i land först i början på 1900-talet.

Rekommenderar klimathysteriska att åka till Skule och titta och läsa. Efter det kan ni ta en resa till Grossglockner och Franz Josef Höie i Alperna på 3 500 meter, och klappa de 6 000 år gamla träd som smält fram under 1 000 meter is!

Resande man

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare