Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klimatkrisen existerar inte

Svar till Bo Jonsson: "Kamél är uppe i det blå"

Bo Jonsson tycks tro att bevis för att uppvärmning har skett bevisar någonting om vad som orsakar den. Så är det inte. Mätt som andel av global BNP, minskar kostnaderna för extremväder. De absoluta kostnaderna ökar för att människorna blir allt fler och allt rikare, inte för att extremväder blir vanligare.

Ångströms kritik mot Arrhenius ursprungliga beräkning var korrekt och Arrhenius erkände så småningom att han hade räknat fel. Växthusgaserna finns i troposfären, inte på ytan. Om uppvärmningen beror på mer växthusgaser, så märks den mest i troposfären, där satelliterna mäter. John Christy och Roy Spencer har redovisat sina beräkningar och metoder i flera vetenskapliga artiklar.

Det är anmärkningsvärt att Jonsson försöker avfärda dessa satellitdata med ett personangrepp. När andra växthusgasers klimatpåverkan räknas om som om de hade varit koldioxid, och läggs till koldioxiden, fås vad som kallas ekvivalent koldioxidhalt. Den har ökat med drygt 80 procent sedan mitten av 1800-talet, vilket är ganska nära en fördubbling.

Inga temperaturserier från verkligheten visar någon acceleration efter mitten av 1970-talet. Det är i stort sett omöjligt att en ökande koldioxidhalt kan orsaka någon acceleration, då dess temperaturpåverkan varierar logaritmiskt med halten.

Lars Kamél, nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Den här insändaren blir den sista i debatten, för den här gången.

/Insändarredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare