Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommunal arbetsförmedling – tvång har blivit det nya normala

Som arbetsförmedlare i Gästrikland har jag full förståelse för Sandvikens kommuns/Högbo bruks AB ambitioner att få bli matchningsleverantör till arbetsförmedlingen. Vilka om inte kommunen med sitt nätverk inom lokalt offentligt och privat näringsliv ska lyckas få ut arbetslösa i arbete. Dessutom får kommunens skattebetalare som ju finansierar arbetsförmedlingens och de privata matchningsföretagens verksamhet mer valuta för pengarna.

Att Almega, matchningsföretagens intresseorganisation, vill se ett monopol på att ta del av de miljarder arbetsförmedlingen öser ut på deras företag är inte så konstigt. Detta är nästa område i samhället som det privata näringslivet kommer att mjölka skattebetalarna på välfärdspengar som inte sällan hittar till utländska investmentföretag och skatteparadis.

Om nu Almegas företag är så duktiga på vad de gör kan man fråga sig varför många av deras deltagare har haft stöd och matchning upprepade gånger, och i vissa fall gått i åratal hos stöd och matchningsleverantörer, utan att komma en millimeter närmare arbete.

Många av de som anvisas till stöd och matchning är tveksamma till att delta i denna aktivitet om de haft den tidigare. De upplever inte att de fått någon hjälp av matchningsföretagen men har inte möjlighet att neka ytterligare deltagande då deras ersättning kan dras in om de inte medverkar.

Sannolikt kommer det svar på ovanstående från stöd och matchningsföretagen och kanske arbetsförmedlingen. Svara då i så fall på hur många av deltagarna fått riktigt arbete efter aktiviteten (inte på matchningsföretagen)? Hur många av deltagarna har gått längre perioder, det vill säga längre än nio månader (redovisa antal)? Hur många av deltagarna vill gå på aktiviteten?

Tvång att gå har blivit det nya normala. Stöd och matchningstjänsten (stom)kommer att ersättas med kundval rusta och matcha (krom). Förvillande lika varandra med skillnaden att det blir ännu längre tid i aktiviteten och annorlunda ersättningssystem. Kommer sannolikt föresvävas bli en bättre, mer resulterande aktivitet...

Arbetsförmedlare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare