Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommunen tar beslut utifrån en föråldrad vindkraftpolicy

Gävle kommuns politiker tar i dagsläget beslut om vindkraft på en föråldrad policy . ”Vindkraftpolicy för Gävle kommun” antogs år 2009 och illustrerades med vindkraftverk på mellan 70 och 100 meter och 4–5 MW som medeltal. Det är den bild som alla positiva beslut kring vindkraft i kommunen baserats på, när man genom åren har beslutat om lämpliga områden för vindkraft.  Elva år senare handlar Svea Vinds Utposten 1 om 300 meter höga vindkraftverk på över 10 MW.

Det här är samma fenomen som när föråldrade detaljplaner ger laglig rätt för en entreprenör att bygga hus på ett sätt som egentligen aldrig var avsett och som förvanskar ett områdes karaktär, exempelvis flerbostadshus i ett villaområde med generösa byggrätter i detaljplanen.

Ingen skulle acceptera att Gävle kommun agerar enligt en IT-policy som är 11 år gammal, men det är precis vad politikerna har att utgå från när det gäller beslut om dagens jättelika industrianläggningar likt Utposten 1, med flera.

Gävle kommun måste stanna upp för att uppdatera sin vindkraftpolicy till dagens verklighet och under tiden måste ett moratorium för ny vindkraft råda i kommunen.

JS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare