Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Konstigt att myndigheter godkänner jakt med kamerahjälp

Jaha, då var björnjakten i Gävleborgs län över för 2020. Tyckte ni det gick fort? Det gör det nu för tiden, någon traditionell jakt med drivande hund som går över stock och sten med utställda skyttar förekommer knappast.

Många jaktlag, kanske de flesta har inhyrda björnjägare, en del kan nästan titulera sig som proffsjägare med hundar som nästan uteslutande går på björn och som inte backar i första taget när björnen gör utfall. I väldigt många fall är det hundägaren som skjuter björnen.

Att lägga ut åtel, det vill säga slaktrester på vissa strategiska platser för att locka dit björn, är förbjudet och strider mot god jaktetik och det vet jägarna om. Det har blivit några jägare under åren som blivit fälld för detta med dryga straff som följd.

Idag däremot, har åteln ersatts med en kamera som är utsatt i skogen och kopplad till en dator hemma på köksbordet eller till smartphonen. Det får till följd att sedan jägaren noterat vilka kameror som haft påhälsning under natten är det lätt att ringa in björnen för man vet exakt i vilket område det gäller. Att myndigheterna godkänner denna jaktmetod är besynnerligt när man nästan får fängelse för utlagt slaktavfall! På en del ställen är det många kameror monterade och ett väldigt stort nöje att följa björnarnas, eller alla vilda djurs, framfart i vildmarken hemma i soffan tryggt tillbakalutad med en kopp kaffe.

Gregor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare