Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kränkande att beskylla jägare för illegal jakt

Replik till Daniel Ekblom: "Vargens fortlevnad kräver samförstånd av alla parter".

Daniel skriver att vargen har ett utsatt läge samt att den har minskat kraftigt de senaste åren.

Pågående varginventering visar att till och med den 11 mars så har det hittats 34 landsegna familjegrupper samt 5 grupper delade med Norge. Vid inventeringen 2019/2020 hittades 28 landsegna familjegrupper samt 6 grupper delade med Norge. Då är att märka att årets inventering inte är klar än, så eventuellt kan det ju tillkomma flera grupper.

Resultatet hittills visar i vart fall en ökning av landsegna familjegrupper med cirka 20 procent i förhållande till föregående vinter. Samtidigt har det forskats på hur mycket som missas vid spillningsinventering, och där har man kommit fram till att cirka 10 procent missas.

Kan också konstatera att Naturvårdsverket har satt nivån för gynnsam bevarandestatus till 300 vargar i Sverige. Med gällande uppräkningsfaktor så motsvarar det 30 familjegrupper, så GYBS är med andra ord uppfylld.

Gävleborg berördes till och med 4 mars utav 12 olika vargrevir, flera av dem delades med andra län, men med dessa omräknade så berörs Gävleborg av 7,8 egna revir. Till samma datum så hade det identifierats 124 st vargar i Gävleborgs län, några av dem delas naturligtvis med andra län.

Men att lilla Gävleborg ska hysa närmare en tredjedel av den Svenska vargstammen tycker jag är för mycket begärt. Länsstyrelsen har beslutat om en förvaltningsnivå för varg i Gävleborgs län till 4 stycken egna föryngringar, så blir det föryngringar i alla familjegrupper är det dubbelt så många föryngringar än vad förvaltningsnivån är.

En annan intressant detalj är att Daniel anser att det är Svenska jägareförbundets medlemmar som till största delen är ansvariga för den påstådda stora illegala jakten på varg. Jag vet inte exakt hur stor andel av jägarkåren som är ansluten till Svenska Jägareförbundet, men en försiktig gissning möjligen 40-50 procent. Att det är endast dessa som ägnar sig åt den här påstådda verksamheten, förefaller mig en aning märkligt. Det påstås pågå en stor illegal jakt på varg, lite märkligt att så få av dessa jakter uppdagas.

På mig verkar det att så fort man tror sig tappat vetskapen om var en varg håller till, så är den illegalt avlivad. Att beskylla jägare för omfattande illegal jakt utan att kunna uppvisa konkreta bevis för det tycker jag är ganska kränkande. Om man beskyller en stor grupp för att idka olagligheter, så räcker det inte att något enstaka fall har uppdagas för att man med trovärdighet skall kunna påstå att det utförs i stor skala.

Man slås onekligen av en svart tanke, att olaga jakten används som en sorts regulator när den påstådda låga numerären skall försvaras. När det kanske är så att man helt enkelt tappat kontakten med vissa individer av andra orsaker och möjligen har en högre vargstam än vad som sägs.

Stig Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare