Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Kryssa rätt namn för att få ordning och reda i byggbranschen

Annons

Som regionsordförande i Byggnads GävleDala har jag haft massor av samtal med byggnadsarbetare. Jag lovar att det jäser i leden. Våra medlemmar börjar få nog av att företag som konkurrerar med låga löner och usla villkor får härja fritt på svensk arbetsmarknad. Deras medskick till våra politiker är tydligt.

Byggnads tolererar mycket men nu börjar vi närma oss en gräns för vad vi kan ta.

Med dessa samtal i färskt minne går vi byggnadsarbetare gemensamt till valurnorna på söndag för att rösta i EU-valet. För Byggnads handlar det här valet om att svenska kollektivavtal, svenska villkor och svenska lagar ska gälla alla som jobbar i Sverige.

I dag behöver utländska företag i Sverige inte följa samma regler som svenska. Det leder till social dumpning som vi byggnadsarbetare tydligt upplever i vår vardag och som vi fått nog av.

För att vi ska få ordning och reda i byggbranschen behövs politisk förändring. De flesta sunt tänkande människorna tycker att schyssta villkor, kollektivavtal och att en arbetare ska slippa dö på jobbet är fullkomligt självklart.

Men här blir skillnaderna i politiken tydliga. Borgerliga partier (dit hör SD) har ingen önskan om att hjälpa till med att få schyssta villkor. De ser hellre gamla fina företag gå i konkurs än att stoppa lönedumpning och se till så att också utländsk arbetskraft i Sverige kan få schyssta villkor. De vill ställa arbetare mot arbetare. Det är en skadlig ideologisk låsning.

Vi i Byggnads uppmanar alla att kryssa Johan Danielsson, nummer två på socialdemokraternas lista. Han är den kandidat som driver våra frågor och som förstår vad som krävs för att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Se till att använda er röst på söndag. Annars kommer någon som struntar i byggnadsarbetares villkor att använda er tystnad.

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons