Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare – Läkare: Coronan inget hinder för att söka övrig vård

Hälso- och sjukvården i Gävleborg – och även i Sverige i övrigt – har en paradoxal situation under rådande coronapandemi. Samtidigt som det är hög belastning på vissa verksamheter – som intensivvården – minskar antalet vårdsökande drastiskt på andra håll.

Ledande företrädare för kirurgin i Region Gävleborg berättade nyligen om ett halverat antal patienter under de senaste veckorna. Kirurgin är inte den enda verksamheten som haft den utvecklingen. Primärvården har en liknande situation med en påtaglig nedgång i antalet som söker vård

Det är svårt att ge något entydigt svar på vad det beror på att många som eventuellt skulle vara i behov av vård inte söker den.

Att regionen ställt in planerade operationer som går att skjuta upp kan ha misstolkats så att länsinvånare tror att det mesta inom vården har pausats. Det kan också finnas rädsla för att smittas av eller föra coronavirus vidare. Ytterligare tänkbar orsak till att invånare väljer bort vården är viljan att inte belasta den i onödan under coronapandemin.

Vi vill framhålla att inget av de nämnda tänkbara skälen gäller. Den som känner sig sjuk ska inte avstå från att söka vård.

Region Gävleborg har fått ställa om mycket av resurserna till följd av coronapandemin. Ett exempel är att mer än 400 anställda har en annan roll och ibland också inom annan verksamhet än vanligt. Det innebär dock inte att vården i vardagen förändrats helt utan är fortfarande tillgänglig för den som i övrigt känner sig sjuk.

I hälso- och sjukvårdslagen slås fast att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans integritet.

Region Gävleborg vill därför betona att den som känner sig sjuk ska söka vård även i coronatider. 1177 Vårdguiden kan nås för rådgivning både per telefon och via hemsidan 1177.se. Det går även bra att kontakta sin hälsocentral. Ring 112 om det är ett livshotande tillstånd.

Både inom den planerade och den akuta vården är lokalerna anpassade så att patienter med luftvägssymtom separeras från andra.

Vården är trygg och till för dig.

John Mälstam

Börje Svensson

Chefläkare, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare