Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lär av de bästa när det gäller pandemin

I slutet av september hade 580 människor per miljon invånare dött av corona i Sverige. Vi ligger lägre än länder som Spanien (661 dödsfall/miljon invånare), USA (620) och Storbritannien (615). Vi ligger högre än Frankrike (481) och Nederländerna (367). Dessa länder genomgår nu en andra våg av corona. Sannolikheten för att Sverige uppnått ”flockimmunitet” tycks vara låg.

Några av de länder som så långt klarat pandemin bäst är Japan, Hongkong, Sydkorea, Taiwan och Singapore. Alla dessa länder har haft färre än 15 dödsfall per miljon invånare. Dessa länder förespråkar munskydd i utrymmen där det är svårt att hålla avstånd i enlighet med WHO:s rekommendationer. Alla tillämpar social distansering och handhygien så gott det går i miljöer betydligt mer tättbefolkade än i svenska städer.

En skillnad i dessa länders hantering är att många åtgärder utfördes snabbt i början av utbrotten då antalet fall ännu var få. In- och utresor begränsades och människor testades i stor skala för att finna så många fall som möjligt. Kontakter smittspårades och smittade sattes i karantän. Flera av dessa länder har senare fått nya utbrott som motats snabbt. Väntar man för länge med att driva igenom åtgärder så riskerar antalet fall bli så många att man inte kan testa och smittspåra tillräckligt många för att snabbt bromsa smittan. Vi måste dra lärdom av detta. Tid är dyrbar.

Eric Osterberger Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare