Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lars Beckman, säg rakt ut om ni vill minska asylrätten

Svar till Lars Beckman: Var och en som kommer till Sverige ska försörja sig själv och sin familj

Ibland undrar jag hur mycket en del politiker känner till om asylprocessen. Lars Beckman, du skriver i ditt inlägg dels att ”Socialdemokraterna har i slutändan inte velat ha ett volymmål på en nivå som understiger dagens invandring...”, och i nästa stycke ”Vi (läs Moderaterna) har också velat se stramare regler för anhöriginvandring".

Vad menar du/ni med invandring i första citatet? Är det all invandring som inte är anhöriginvandring? Kan du kanske mena de som får uppehållstillstånd efter att ha sökt asyl? Allt är mycket oklart.

Nåväl, om vi går till begreppet ”realistisk migrationspolitik”. Självklart bör vi ha en sådan, det anser jag också. Men att vara realistisk måste väl ändå samtidigt betyda att vara logiskt tänkande.

Vi har asylrätt i Sverige i enlighet med FN-deklarationen om mänskliga rättigheter som antogs 1948. I den definieras vem som är flykting. I Sverige har vi också Utlänningslagen. Den innehåller bestämmelser om under vilka villkor utländska medborgare får vistas och bo i Sverige inklusive villkor för asyl, visum och uppehållstillstånd. Vissa partier vill nu ändra i den lagen men sådant tar sin tid, hafsas icke över på en kafferast.

Sverige kan aldrig veta hur många som kommer att söka skydd (asyl) i Sverige i förväg. Inte heller vet vi hur många av dessa som skulle få uppehållstillstånd. Om många människor med oomtvistade asylskäl skulle anlända till Sverige ett specifikt år kan vi ju inte på några grunder neka asyl till den som eventuellt skulle bli nummer 5 000 i turordningen om det nu är just det volymmålet ni är ute efter, detta är ju också väldigt oklart.

Att människor flyr och ansöker om asyl handlar inte om att Stefan Löfven vid ett tillfälle sa ”Refugees welcome” eller att, för den delen, moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa ”Öppna era hjärtan” till svenska folket. I allmänhet söker människor asyl för att de på ett eller annat sätt anser att de behöver skydd.

2015 fick alla länder i Europa – särskilt Grekland och Italien – känna trycket. Inte heller det var Stefans eller Fredriks fel. Vi ska självklart komma ihåg trycket på grannländer till krigshärjade länder som kvarstår. Problemet är trots allt att otroligt många människor faktiskt behöver skydd! Det kan inte du eller någon annan – oavsett partifärg – ange ett tak för.

Beckman tänk om och snacka klarspråk – vill du/ni inskränka asylrätten? Säg det då, rakt ut. Är det endast anhöriginvandringen ni tycker ska minska, säg det!

Eva-Karin Hellström, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare