Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Läslovet är över – men var det någon som läste?

Det så kallade läslovet som tidigare kallades höstlov är just över. I en undersökning från statens medieråd har ungdomars läsande minskar stadigt under nästan ett decennium. Siffran över ungdomar som läser på daglig basis är nu nere på elva procent. Äldre ungdomar läser mindre än yngre och allt fler ungdomar upplever själva att de skulle vilja läsa mer.

Situationen med covid-19 har inneburit att vi spenderar mer tid hemma då många sociala aktiviteter har ställts in. På grund av restriktioner i resande kan vi inte heller resa på samma sätt som tidigare och ta del av allt det världen har att erbjuda. När vi spenderar mer tid hemma och många inte kan resa eller träffa nya människor som tidigare är det ett perfekt tillfälle att låta läsandet stå i centrum.

Läsande har genom historien erbjudit en möjlighet att uppleva nya världar och stifta bekantskap med nya miljöer och utveckla en förståelse över historiska perioder och miljöer som vi själva kanske inte kommer i kontakt med. Det finns en historia där ute som är värd att upptäckas och lära av.

När vi läser stiftar vi också bekantskap med nya människor. Den sociala isolering som många nu upplever kan undvikas genom att plocka upp en bok och lära känna en ny fiktiv vän och engagera oss i relationer som vi behöver för att utvecklas som människor.

Boken som underhållning är underskattad och är värd att upptäckas på nytt. Jag vill därför uppmana alla att plocka upp en bok och börja läsa.

Magnus Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare