Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lästips till våra partiledare: Ebba behöver leta fram Nya testamentet

Annons

Först och främst vill jag rekommendera er att läsa Thord Erikssons ”Dom som stod kvar”. Den har ni alla fått i present så det är bara att börja. Här får ni en tydlig bild av vad politiska beslut får för konsekvenser för dem de berör. Skakande läsning, så se till att ha någon att prata med efter läsningen och undvik att läsa den innan sänggående.

Dig, Nyamko Sabuni, vill jag tipsa om att läsa Nya gymnasielagen, så du lär dig att skilja på den och amnesti. Visserligen hävdade din företrädare, Jan Björklund, att 10 000 afghaner fått amnesti, men lite ansvar bör du själv ta för att inte ljuga.

När du läst den kan du låna den till Ebba Busch Thor, som inte heller vet skillnaden. Ebba, du skulle också behöva läsa Barnkonventionen, så du kan förklara hur den är förenlig med det försörjningskrav av föräldrar som du vill lägga på ensamkommande barn. Till dig Ebba vill jag också ge rådet att leta fram Nya testamentet ur gömmorna. Där finns en del att fundera på.

Stefan Löfven, du har mycket kunskap att hämta hos Ludvig Igra. I sin bok ”Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet” belyser han hur man genom politiska beslut avhumaniserar främlingen och möjliggör för rasismen att slå rot. Men varje individ står ansvarig för sitt ställningstagande. När du läst den kan du låna Barnkonventionen av Ebba. Så du förstår att Migrationsverket bryter mot den.

Ulf Kristersson, jag tror det vore klokt av dig att läsa Anne Franks dagbok. Kan vara en bok som lämpar sig för högläsning i familjen. Då får du möjlighet att förklara hur politiker kunde stå bakom vad som hände Anne. Och vad du lovade Hédi Fried.

Och du, Jonas Sjöstedt, som jag så ofta saknar i debatten om vår restriktiva migrationslagstiftning och utvisningar till världens farligaste land, om du läser ”Dagbok från Kabul” på Blankspot, kanske du känner dig bättre förberedd att argumentera mot vår grymma politik. Dagboken skrivs varje vecka av Mohammad som i Sverige var asylsökande.

Samma dagbok skulle jag vilja rekommendera till dig, Jimmie Åkesson. Mitt hopp är att du därefter ska få en tankeställare. Men ärligt talat, jag tvivlar på din förmåga att inse vad där står. Övertyga mig så gärna om att jag har fel!

Till Annie Lööf vill jag säga: Läs ”Tusen barn, tusen drömmar”. Barn som bott i Sverige i fyra år eller mer, beskriver sina helt rimliga drömmar om ett liv i trygghet. Är det för mycket begärt av dem? Som hade oturen att födas av afghanska föräldrar och därför inte blir trodda på sina skäl för att få stanna i Sverige.

Och så till sist kommer jag till er, Per Bolund och Isabella Lövin. Den tyske prästen Martin Niemöllers dikt verkar tyvärr aldrig bli inaktuell. Ni vet den som börjar: ”Först kom de för att hämta kommunisterna, men jag var inte kommunist, så jag höjde inte min röst”. Och fortsätter tills du själv är den som blir hämtad. I dag kan ni sätta in ensamkommande, barn, kvinna, konvertit, homosexuell, dödshotad och fundera på vad dikten då säger.

God Jul och Givande Läsupplevelser önskar

Inger Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare