Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt alla få se värdena i luftmätaren vid Södra Kungsgatan

Annons

Utsläpp av kväveoxider sker framför allt vid förbränningsprocesser, till exempel från motorer och energianläggningar. I luften omvandlas kvävemonoxid till kvävedioxid. Kvävedioxid har negativ effekter på luftvägarna, så som irritation och nedsatt lungfunktion. Personer med astma är särskilt utsatta.

Beträffande partiklarna så virvlas de upp vid slitage av vägbanornas däck och bromsar. Grova partiklar ökar framför allt risken för luftvägssjukdomar. Höga halter kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar samt försämrad utveckling av lungfunktion hos barn.

På morgonen och eftermiddagen är halterna av kväveoxiderna och partiklarna som högst. Årsmedelvärdena i Gävle för båda luftföroreningarna är över miljömålen.

Bil- och busstrafiken längs Södra Kungsgatan är intensiv jämfört med sidogatorna där luftföroreningarna rent logiskt är betydligt mindre.

Det är viktigt att invånarna i Gävle får tydlig information om luftföroreningssituationen i real tid så man kan välja en annan gata för att undvika påverkan av skadliga ämnen i inandningsluften.

Med anledning av detta föreslår jag att luftmätaren på Södra Kungsgatan förses med en tydlig display som visar aktuell föroreningshalt.

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare