Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt Hoforsvargen vara!

Jag läser i Arbetarbladet den 20 februari att Hofors kommun nu ansökt om skyddsjakt på den varg som bland annat vistas vid Hammardammen där den observerats av en del invånare.

Det som krävs för att skyddsjakt ska kunna bli aktuellt är att en varg visar ett olämpligt beteende som angrepp på hund, minst fyra dokumenterade angrepp av samma varg, denna varg har varken angripit människa eller hund. Syftet kan även vara att förebygga nya angrepp, om särskilda skäl finns, bedömningen är då att andra åtgärder kan göras, till exempel flytta på en varg. Om kadaverhögar lockar eller annat avfall som drar rovdjur till platsen.

Denna varg uppfyller inget av dessa kriterier. Ändå ansöker Hofors kommun om skyddsjakt på detta vackra djur.

Vargen har funnits, före människan, i Sverige under cirka 10 000 år och är en del av den svenska naturen. En sund varg är inte farlig, denna varg har inte gjort en människa eller djur förnär. Människor som går runt Hammardammen hetsar upp sig så till den milda grad att det liknar hets mot folkgrupp, nu hets mot ett vackert och sägen omtalat djur – vargen.

Är det populärpoäng från kommunens sida som de vill tillägna sig så att vargfrossan ska lägga sig i kommunen?

Folk i gemen kan sluta med att mata rådjuren eftersom det är ett bytesdjur för vargen och vars spår den följer. Folk ställer in hundpromenader, motion och ridturer, jag har då aldrig sett någon rida vid Hammardammen i alla fall. Vargen är nog mera rädd för människan än tvärt om. Låt vargen vara!

Natur och djurvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare