Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt inte fascismens historia upprepas, låt Segerstedt bli er ledstjärna

Annons

Det är nu ett hundra år sedan fascismen såg dagens ljus. Låt det inte upprepas. Samma strategi som användes då för att få makt används nu. Alla krafter måste samla sig mot detta. S, V, MP och C gör det. Börja inte tveka liberaler. Låt Torgny Segerstedt vara er ledstjärna.

Fascismen växte fram i Italien. De skulle inte vara något parti. De skulle vara en kampgrupp för att leda landet högerut. Det var ultranationalistiska idéer med avskaffande av demokratin och skapande av något nytt. Ett antiparti som ansåg att de nuvarande demokratiska partierna var föråldrade.

Våldet kom in i rörelsen för att skapa det nya samhället med övermänniskan. Efter viss tvekan, så ansåg de att trots allt borde de bilda ett parti för att snabbare få makt. Partiet gjorde sig så ”rumsren” som möjligt. Våldet tonades ned och de tog plats i parlamentet. Ett försiktigt partiprogram togs fram och de ”vanliga” högerpartierna ansåg att de verkade inte längre så extrema och att det skulle vara en fördel om de samarbetade med dem för att omöjliggöra för vänsterpartierna. De ansåg att det skulle vara lätt att ”tygla” dessa extrema typer och deras partiprogram var inte så besvärande. Högern skulle kunna regera med fascisternas stöd.

Det tog inte lång tid innan fascisterna styrde över högerpartierna och då även parlamentet. Nu uppnådde de målet och avskaffade parlamentet och landet blev en diktatur där våld, rädsla och slumpartade arresteringar härskade. Högerpartierna som släppt in fascisterna i värmen stod där med lång näsa. De behövdes inte längre.

Samma strategi används nu i Sverige. Moderater och kristdemokrater tänk om och liberaler börja inte tveka. Fascismen måste stoppas.

Per Schönnings

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare