Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt inte vindkraften förstöra Sveriges gröna guld

Skogen – Sveriges gröna guld. Så sa man förr i tiden. Innan vindkraftsvågen rullade över oss. Nu håller vi på att förstöra den gren vi sitter på. Det är helt fritt för företag att försöka komma åt marken för att bygga gigantiska vindkraftsanläggningar, som Galmsjömyran. Där ägs marken och skogen av statligt ägda Sveaskog. Den skogen är certifierad! Vilket innebär att  vissa delar av skogen ska vara orörda och att man ska ta hänsyn till de arter som redan finns där. Man ska röja och gallra samt till sist avverka på ett för skogen hållbart sätt. Det tar upp till 100 år innan en skog är avverkningsbar. Allt för att värna våra gemensamma tillgångar.

Vi är väl medvetna om att skogen ger oss syre och är en kolsänka. Det är ju den höga halten av koldioxid som vi vill sänka genom att sluta använda fossila bränslen och få energi på annat sätt. Vi brukar ju kunna plantera ett träd i Afrika, för att det är bra för levande varelser.

Hur kan det då komma sig att det är tillåtet att förstöra skogsmark med stora betongplattor och ett omfattade vägnät? Detta för några decenniers energiuttag! Varför ska vi använda viktig skogsmark som binder koldioxid till ett sådant ändamål? Vi klagar över skövlingen av regnskogen i Sydamerika, men ser inte vad vi själva håller på med.

Var rädd om det gröna guldet!

Ingrid Kallberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare