Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ledvärdarnas jobb är viktigt för Gästrikeleden

Svar till Tomas Attorps: Gästrikeleden måste underhållas

Hej Tomas!

Vad kul att du nyttjar Gästrikeleden och har gått flera etapper. Gästrikeleden är cirka 27 mil lång och det finns många etapper med vacker varierande natur att upptäcka.

Kommunerna ansvarar för Gästrikeledens underhåll. Leden inventeras och ses över regelbundet och därefter görs punktinsatser på olika sträckor för att förbättra leden. Till kommunernas hjälp finns ideella ledvärdar som hjälper till efter leden och rapporterar in större saker som kommunens driftpersonal reparerar. Ledvärdarnas jobb är otroligt viktigt och uppskattat och underlättar för kommunen att kunna göra prioriteringar efter leden. 

Även ledens aktiva vandrare som kommer in med synpunkter är värdefulla för att underhåll ska kunna göras och att leden behåller god status. Under en period med många stormar har vi haft mycket träd som fallit över kommunens spår och leder. Arbete pågår fortfarande för att ta bort nedfallna och inrapporterade riskträd.

Sträckan mellan Hemlingby och Valbo har dragits om vid ett flertal tillfällen under kort till tid på grund av utbyggnad av Hemlingbys nya stadsdel, Microsoftsanläggningen och Fortifikationsverkets ammunitionsröjning. Det är så klart inte optimalt att ha flera tillfälliga leder utan vi arbetar för att hitta en bra sträckning som inte innebär allt förstora omvägar eller otydliga vägar. På kommunens webb gavle.se finns de senaste uppdateringarna och omdragningarna för leden. Vi rekommenderar att vandrare ska ha karta med sig denna sträcka då det fortfarande kan upplevas svårt att hitta och brist på markeringar.  

Vandra och röra sig i naturmiljöer är bra för folkhälsan och något som kommunen under många år jobbat med och ser värdefullt på. Att söka olika projektmedel har bidragit till att kommunen bland annat kunde röja hela leden över alla kommungränser för några år sedan i ett arbetslöshetsprojekt i samverkan med Skogsstyrelsen. Kommunerna har också fått Lokala naturvårdsbidrag (LONA) för att ta fram en guidebok, Vandra Gästrikeleden av Gunnika Isaksson-Lutteman. Boken ska inspirera och underlätta att fler vågar sig ut på leden. Det finns även planer på fortsatta projekt för att göra leden ännu bättre.

Med vänlig hälsning

Livsmiljö Gävle

Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare