Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lever vi i en representativ demokrati?

Frågan är högaktuell i dessa dagar då regeringens utredning om LAS blev offentlig. Där blev det nämligen klart att utredningen vill öppna upp för att mindre arbetsgivare (upp till 15 anställda) ska ha frikort att sparka vem de vill av vilken orsak som helst. Upp till 15 anställda innebär ungefär 75 procent av samtliga arbetsgivare inom handeln och säkert ungefär lika mycket inom hotell- och restaurangbranschen. Det är väldigt många anställda totalt sett.

I LAS-frågan är en mycket stor andel av befolkningen för att förstärka LAS – uppemot 90 procent tror på att människors trygghet i sin anställning måste förbättras – inte försämras. Trots det faktum är förhållandet i riksdagen i stort sett det motsatta av befolkningen – där 90 procent av riksdagen vill försämra LAS.

Samma förhållande finns i frågan om vinster i välfärdsföretagen. Privata företag inom skolan, omsorgen och vården gör stora avsättningar till sina aktieägare varje år. Man pumpar alltså offentliga skattemedel rakt ned i privata fickor och det är mångmiljardbelopp vi årligen partar om. Även i denna fråga är 90 procent av befolkningen emot ett sådant system, men där förhållandet i riksdagen återigen är precis tvärtom. 90 procent av riksdagsledamöterna tycker att detta är ett alldeles utmärkt system där man berikar redan rika på bekostnad av barns utbildning, äldres omsorg och sjukas vård.

Då får man ju faktiskt fundera på om vi verkligen lever i en representativ demokrati?

Poul-Erik Jensen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare