Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ligger det något värde i att vårda människor – jämfört med "riktiga" jobb i industrin?

Det skrivs en del om kommunernas hemtjänst och det klagas och lovordas, båda med rätta. Det är oftast änglar som hjälper oss i våra hem när vi har behov av hjälp. Ibland är det undersköterskor, vårdbiträden och ibland outbildade personal.

Lönesättningen och arbetstiderna är emellanåt slavliknande med lite veckovila, hoppande i schema mellan dagpass och kvällspass - ibland även nattpass. Ingen av de anställda skulle ha råd att - utan bidrag - hyra en av de nyproducerade lägenheterna som produceras – ingen(!) – om man inte råkar vara gift eller har privata medel.

Personalen är slit och släng för de flesta arbetsgivare här, trots att de utför ett av de viktigaste arbeten man kan ha i välfärden. Ibland sker misstag – såsom det tragiska i Kumla nu sist (två äldre kvinnor avled då hemtjänsten inte hjälpte dem att söka vård i tid, reds. anm). En fruktansvärd händelse. I den haveriutredning man kommer göra så kommer troligen utbildningsnivå, bristande rutiner eller stress att nämnas. Det som dock är lite konstigt i just Kumla händelsen är att man inte i massmedia skriver ut att det var den kommunala hemtjänsten. Det hade man gjort direkt om hemtjänsten varit privat, med ett vårdbolag bakom. Kumla liksom Sandviken har ju inte LOV, möjligheten för medborgare att tänka och välja själv. Nåja, i de kommuner med LOV har man ofta TES-dosor, det vill säga slaviska mönster att följa där restiden inte alltid ingår och är betald arbetstid.

Den stora frågan är om det ligger något värde i att vårda människor om vi jämför med de som har "riktiga" jobb i industrin?

medmiar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel