Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lycka till med att spara 600 miljoner

Vid nästa regionfullmäktigesammanträde skall maktstyret presentera en plan för att spara 600 miljoner. Regionens huvuduppgift är sjukvården, så det är där besparingarna måste göras.

Som regionfullmäktige har gävleborgarna valt 75 personer, som fått förtroende och ansvar att erbjuda länsborna trygg sjukvård. Av de 75 har drygt hälften gaddat sig samman till majoritetsmakt och styrt sjukvården till katastrofläge.

Nu väntar hela Gävleborg med spänning på sammanträdet, där det skall kungöras hur man förbättrar sjukvården genom att spara 600 miljoner i den organisation, som man från sin styrhytt urholkat personellt och ekonomiskt till en haltande företagsfarkost i sjönöd. Hur skall en ytterligare urholkning på 600 miljoner göra annat än till länspumpning och fortsatt försämring? Alla som talar om ledarskap poängterar vikten av att skapa förutsättningar för personal att använda sin kompetens fullt ut och att skapa laganda och miljö, som håller dem kvar.

Chefen för det internationella storföretaget Unilever uttrycker om ledarskap: ”Du måste vara ute på fältet tillsammans med din personal. Det går inte att sitta på sin kammare och ge order.” Det är sedan flera valperioder tillbaka känt och omvittnat, att ledningen för landsting och region i Gävleborg aldrig visar sig ute i verksamheterna. Resultatet är en sorgligt haltande farkost med sargad utarbetad och underbemannad besättning.

Jag anser att ett minimum av krav från oss gävleborgare är att de 75 regionfullmäktigeledamöterna var och en besvarar en frågeenkät: "Anser du som personlig ärlig åsikt, att företagsledare skall ha direktkontakt med verksamhetspersonalen?” Ja eller nej. Det gäller alltså en egen ärlig åsikt utan politiska makthänsyn. Om det är känsligt, så gör det anonymt. Om det då visar sig att flera än hälften av 75 förtroendevalda fullmäktigeledamöter uppriktigt tycker att frågan skall besvaras med “Ja”, så bör partimurarna rivas och dörrarna mot personalen öppnas.

Sjukvård är opolitisk. Med ansvar mot gävleborgarna omorganiseras regionfullmäktige med förnuft, klokhet och öppen kommunikation som ledord och en sjukvårdsrenässans som resultat.

Gott hopp och Lycka till!

Jarl Karén, Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare