Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Maktfullkomligheten och arrogansen firar jul

Sverige utgör inget undantag när vi talar om den grasserande pandemin utan den är global. En första våg har passerat och en ny har redan gjort sig påmind. De fysiska lidanden och förluster i människoliv är obeskrivliga och att kalla det en kris är inte att ta till överord.

Trots alla tidigare restriktioner i rörelsefriheten och distansering bland annat, pekar alla pilar enligt Folkhälsomyndigheten uppåt, det vill säga åt fel håll – smittrisken har tagit ny fart och kraftfullare åtgärder måste till. Strax före jul talade vår statsminister till nationen som det heter, och han underströk med välbefogat kraft att nya restriktioner kommer att meddelas som bland annat underströk undvikande av folksamlingar som till exempel butiker, minskade grupper tillåts och alla former av resor skall så långt möjligt undvikas. Allvaret i statsministern tonläge vittnade om allvaret och att alla nya restriktioner skall beaktas så långt någonsin möjligt.

Så kom och gick julen, när pressen avslöjade ett beteende från ansvarigt håll som man inte trodde var möjligt. En kategori bestående av nedanstående politiker från regeringen och andra som pressen detaljerat redovisat hade visat det dåliga omdömet att inte strikt utan både rest och besökt shoppingcenter under rusningstid. De som inte kunde hålla sig i stillhet har följande uppdrag i svenska folkets tjänst. En statsminister, en justitieminister, en generaldirektör /f d polischef/, en finansminister, en IVA-chef på Gävleborgs största sjukhus.

Vi tycker att man kan begära mer av personer på denna höga nivå av ledarskap och föredömen. Vreden och upprördheten hos gemene man är är talande och signalvärdet kan tydas som svek och arrogans. Att oppositionen håller sig beskedligt tyst är ingen överraskning för undertecknade. Mörkertalet är sannolikt stort för att de är samma kålsupare som de vi pekar ut. De ovan nämndas namn utelämnar vi avsiktligt, och överlåter åt läsarna att på basis av de bortförklaringar som gavs till pressen för att försvara sitt agerande draga sina egna slutsatser: Vem sade vad?

”Det var oundvikligt”. (Besökte dotter på Kanarieöarna. Hon är skriven som boende i Stockholm)

”Jag måste hämta en klocka på köpcentret” (Han åtföljdes av två livvakter till ett fullpackat köpcenter)

”Jag hade glömt att köpa julklapp till min mor”

”Planerade skidsemester i Sälen för länge sedan” (Gick tydligen inte att annullera)

”Frågade min chef som inte hade några invändningar

Observera att det inte ligger något juridiskt brottsligt i agerandet, det vill vi kraftigt understryka. Det räcker gott med det moraliska förfallet. Sedan får vi väl vänta till valet 2022 innan vi vet om det får några konsekvenser vid valurnorna.

Kent Olsson, Hofors

Joe Eriksson Glad, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare