Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Många felaktigheter från Daniel Ekblom om vargstammen

Svar till Daniel Ekblom: ”Vargens fortlevnad kräver samförstånd av alla parter”

Den här debattartikeln innehåller dels otroligt mycket fel och ger inte ens den minsta antydan av samförstånd som debattören själv efterlyser.

Men låt oss börja med alla felen. I första meningen anger Daniel Ekblom följande: ”Den svenska vargstammen har minskat kraftigt de senaste åren”. Låt oss då titta på den officiella statistiken som finns från Naturvårdsverket:

Den visar att den skandinaviska vargstammen har ökat. Naturvårdsverket skriver även detta på sin hemsida: ”Det totala antalet vargar i Skandinavien inventeringsperioden 2018/19 beräknas till cirka 380 vargar inklusive de vargar som dött under samma period. Osäkerhetsfaktorn (konfidensintervallet) ligger mellan 300 och 494 vargar. I Sverige beräknas antalet vargar till cirka 300 med ett konfidensintervall mellan 237 och 390 vargar. Det är en marginell förändring i Sverige från förra året.”

https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vaxter-och-djur/Rovdjur/Fakta-om-varg/

”Det kommer behövas en betydligt starkare vargstam innan någon ny jakt är aktuell” skriver Daniel Ekblom vidare.

Låt oss då titta på läget i Gävleborg. I hela landet finns mellan 300 och 400 vargar. Av dessa finns cirka 30 procent i Gävleborg (några delas med andra län så matematiken här är inte helt enkel). Det vill säga mellan 100 och 130 vargar. Så här många vargar fälldes i licensjakterna: 2015: 0 vargar, 2016: 8 vargar, 2017: 6 vargar, 2018: 15 vargar, 2019 : (ingen licensjakt) och 2020: (ingen licensjakt) – totalt har alltså 29 vargar fällts på 6 år vilket ger 4,8 per år i ett helt län på 18200 kvadratkilometer.

Sedan övergår Ekblom till rena spekulationer om ”omfattande illegal jakt” trots att inte ett enda bevis för den saken läggs fram och det beror naturligtvis på att han inte kan styrka sina befängda påståenden. Han påstår bland annat att 60 procent av de dödade vargarna dödas av illegal jakt. Påståendet kan inte betecknas på nåt annat sätt än att det handlar om ren förtal av en hel kår av jägare.

Och när man då har läst klart hans text så får ju ordet ”samförstånd” i rubriken en mycket illa smak i munnen…

PEJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare