Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Många vattendomar måste omprövas – för den biologiska mångfalden

Vattenkraften svarar för 39 procent av Sveriges elproduktion och är en ren och förnybar energikälla med låga utsläpp och mycket liten klimatpåverkan. Den är dock i behov av dammar  och vattenmagasin för att reglera tillgången på vatten och efterfrågan på elektricitet. Konsekvenserna för landsbygd och organismerna kring ett utbyggt vattendrag är stora.

Nedströms dammen kommer den gamla strömfåran att vara ömsom torr och ömsom ha högvatten, en förändring i levnadsmiljö som blir svår att anpassa sig till för samtliga arter. Uppströms dammen påverkas vattenförhållandet kraftrigt genom sedimentering. De konstanta svängningarna i vattenståndet i reglerade vattendrag gör att näringsämnen transporteras bort från de produktiva strandzonerna, där den huvudsakliga produktionen av djur och växter normalt sker.

Kraftverken släpper mest vatten vintertid då mest el i Sverige behövs.Vattnet som släpps tappas ofta från botten av dammen där vattnet håller en högre temperatur. Den höga temperaturen gör att ämnesomsättningen hos organismerna störs vilket leder till svält, när de förbrukar sina vinterreserver i för snabb takt.

Ett minsta flöde som måste hållas förbi en damm för att bevara naturvärden och estetiska värden kan vara reglerat i en vattendom. Många vattendomar är från början eller mitten av 1900-talet, då kunskapen om vattenkraftens biologiska påverkan på naturen inte var särskilt stor. Det finns därför ett sort behov att ompröva flertalet vattendomar.

Gävleborgs regionala miljömål 8.6 Godtagbar minimivattenföring lyder "2010 ska 50 procent av alla kraftverk och regleringsdammar ha en, ur biologisk mångfald, godtagbar minimivattenföring genom eller förbi respektive anläggning".

Enligt länsstyrelsens kartläggning har fortfarande inte miljömålets intention nåtts. Endast cirka 11 procent av länets regleringsdammar har i dag en godtagbar minimivattenföring. Den bristande vattenföringen i länets regleringsdammar är mycket allvarlig för den biologiska mångfalden och måste därför påskyndas snarast!

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare