Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Människa och varg går inte ihop

Svar till Daniel Ekblom: "Vargens fortlevnad kräver samförstånd av alla parter".

Daniel Ekblom skrev i sin artikel om den eventuella illegala jakten på varg. Han och en av initiativtagarna till att att återinföra varg till Sverige, Olof Liberg, hävdar en omfattande illegal jakt på varg. Bevis 0. En hypotes grundad på att det borde finnas fler vargindivider. Nuvarande beräkning, cirka 300. Grundat på vad? Jo, insamling av upphittad vargspillning från hela landet. Därefter DNA-testat. Alla individers högar är givetvis hittade av kunniga personer, som genast sett var det var, och skickat dem till SLU.

Men det är i grunden ointressant. Året runt kräver kommuner och enskilda att vargindivider skjuts. De är ett problem. Så har det alltid varit. Människa och varg går inte ihop. Hade inte vargen tagits bort från Skandinavien, hade inte vi funnits här. Det var förutsättningen för att kunna producera mat till befolkningen. Tributen till vargen var i dagens mått enorm. Hästar, kor, getter och får togs i tusental av de vargar som fanns – bland annat 1838, 23 000 får och getter.

Hur har då vårt samhälle förändrats? Har det moderna samhället blivit en bättre livsmiljö för eventuell ren och varg? Vägar, städer, samhällen, och en brukad natur till sista kvadratmetern.

Vargen är jordens vanligaste landlevande rovdjur. Den har unika egenskaper, egenskaper som vi skall försöka bevara så långt det är möjligt. En ren varg kan bara tillgodogöra sig kött som föda. Värt att komma ihåg. En hund klarar sig på kolhydrater.

När vi tillåter varg i urban miljö blir den på sikt korsad med hund, och dess egenskaper förändras. Ingen har kunnat lösa det faktumet. Detta har skett vid 5 kända tillfällen i Sverige och Norge på senare tid. Alla avkommorna har inte avlivats. Ett större genetiskt inslag än de så kallade "genetiskt viktiga" vargar som man vurmar om. Som exempel kan man se de så kallade sopvargarna i Italien. De är ett resultat av hundens inslag i populationen.

Varg och hybrider slår sönder hela livsmiljön för de som blir drabbade. Man är tvungen att ta hänsyn till att det finns ett livsfarligt djur utanför. Man måste skydda sina barn, sina hundar, sina övriga husdjur.

Den nödvändiga viltförvaltningen kan inte skötas. Hur länge står landsbygdens befolkning ut att leva under sådana betingelser? Måste en joggare bli tagen innan det händer något?

Björn Engdahl, Apelskift, Habo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare